Катерачи за благотворителност

Катерачи за благотворителност

3000 $ :от които към момента са събрани 2.244 $ и остава скромната сума от 756 $

Различен вид благотворителност. Да дадеш пари е хубаво, защото дава възможности, но ние искаме да направим повече. Нашата идея е да предадем любовта ни към планината на деца без родители, защото планината облагородява и възпитава. Смятаме, че деца, които са поставени в трудното положение да растат без родители ще спечелят много от досега с българските планини, които не без причина винаги са били в сърцето на бългаския дух и култура!
И така ,ако сте от хората, които трудно преглъщат контраста между върлата пищност на тв звездите и усещането, че загрижеността им към децата далеч не влиза в любимите им занимания, описаният по-долу проект би трябвало да ви прозвучи особено симпатично.
Петима ентусиасти на по средно 24 години, както и 43-годишен гид и любител на екстремните спортове ще се опитат да покорят два гиганта - Елбрус (5642 м) и Арарат (5165 м). Катерачите ще борят върховете от 1 до 20-и август. Това са Димитър Петров и Петър Георгиев, които тази година завършват право, Георги Иванов, студент по география, Михаил Михайлов, завършил икономика на търговията в УНСС, Александър Алексиев, възпитаник на лондонския университет "Куин Мери", и Християн Белев, който ще натовари цялата екипировка на новичък бус, за да може шесторката да се отправи на пътешествието. Общото между тях е спортната биография - карате, ски, планини, екстремни преживявания са сред хобитата им. Другият общ знаменател е идеята с катеренето да съберат пари за децата от дом "Петко Славейков". Как можеш да качваш планини за благотворителност?

Сайтът се казва www.indiegogo.com. Това е един от няколкото адреси в мрежата, които са се посветили на събирането на онлайн средства за буквално всичко. Идеята е следната. Имаш цел, но нямаш пари (широко разпространен проблем). Публикуваш информация за идеята си, постваш снимки или по-добре видео, с които обясняваш защо искаш да събереш въпросната сума. Използваш всичките си контакти и изпращаш посланието си по социални мрежи, мейлове, изобщо изработваш сам собствения си ПР. Колкото по-подробен профил на идеята изградиш, толкова е по-вероятно някой да ти обърне внимание (каузите в сайта са стотици и си в пряка конкуренция с всички останали). Много от търсещите средства в интернет търсят пари за собствена нужда. Финландски студенти по режисура например са напът да съберат крупните 200 000 евро, с които да заснемат независим филм. Програмисти търсят финансиране на компютърни игри, които да направят. Младежи събират пари за околосветско пътешествие или поне екскурзия в Китай. БГ студентите обаче опитват друго - да обвържат мечтания триумф на два от най-високите върхове в света със събиране на средства за сираци.

Чрез сайта шестимата катерачи вече са събрали 2244 долара, като общата сума, която търсят за проекта, са 3000 $. Със събраните пари те ще купят 12 солидни екипировки, с които на ротационен принцип ще водят сираците през уикендите на Витоша и близките планини около София, като оборудването ще остане в дома за вбъдеще. За да стимулират потенциалните дарители, те са подготвили транспаранти с имената на хората, предоставили средства, които да развеят на върха и да им ги пратят заедно със снимка веднага след като се върнат. Нещо като една много артистична благотворителна картичка, сувенир, който със сигурност би останал като спомен за дарителя. "Пари обикновено изпращат български емигранти от западна държава, донякъде за да насърчат останалите като нас в България. За тях 10-20 долара рядко са проблем. Проектът ни ще остане на сайта до 10 юли, срок, в който се надяваме да съберем сумата за сираците. 1500 лв. ни отпусна и студентският съвет на Софийски университет, тъй като трима от нас учат там", обясняват двама от инициаторите на авантюрата Димитър и Петър. След завръщането им СУ ще обяви експедицията им за спортно достижение - това ще са първите студенти от университета, изкачили върховете от негово име.
Арарат и Елбрус обаче ще са истинско изпитание, защото за пръв път студентите подлагат издръжливостта си на толкова високи върхове. Досега са катерили предимно в България. Но този път им трябват котки, специално термобельо, спални чували, които да топлят на -20 градуса. Магазин за планинско оборудване е отстъпил специално за изкачването им котките, тъй като цените им са трудно поносими за шестимата планинари.

"Най-голямата трудност са надморската височина и липсата ни на опит с нея. Възможно е да не успеем да се аклиматизираме бързо (на колкото по-голяма възраст е човек, толкова по-лесно се справя с височини от този ранг) и да получим височинна болест (недостиг на кислород в клетките) - тахикардия, главоболие, задух, дезориентация, отпадналост. Друга трудност ще бъдат продължителното придвижване по сняг и лед с наклон 50-75 градуса, резките смени на температурата през деня и нощта, както и тежестта на екипировката - по 20-30 кг на гръб", изразява опасенията си студентът по право Петър Георгиев, без обаче да изглежда особено притеснен.

"Ще се справим с върховете. По-важното е да успеем да съберем тези пари, за да заведем децата по планините - ще ми се да изживеят нещо тотално различно за тях. Освен всичките и преимущества планината сближава и сприятелява - след време ще си спомнят за това", казва Димитър Петров. И добавя, че ще е добре дарителите, освен ако не искат да запазят анонимност, да оставят контакти за обратна връзка, за да може катерачите после да им изпратят снимки и въпросните транспаранти награда веднага щом се върнат.

"...В самата идея, обаче имаше нещо, което не ни хареса. Там където този вид благотворителност е популярен, хора събират пари, използват част от тях за да реализират съответното начинание и останалата част даряват. Е, ние не искахме да правим така. Решихме, че не само няма да вземем и стотинка от парите, а ще отделим време, енергия и труд за да направим резултата от благотворителната кампания още по-добър. Ето я и идеята:

Със събраните пари ще купим екипировка (раници, обувки, якета, панталони и шапки) за децата от дом за сираци в София. Дотук добре, в нормалните кампании, тук приключват нещата или се дават направо парите. Ние, обаче намерихме как да превърнем това в още по-добър проект. Целта ни е, с купената екипировка децата да идват с нас на планина в близост до София. Не еднократно, това се надяваме да се случва всеки месец на ротационен принцип и в зависимост от законовите изисквания. И шестимата вярваме, че честите разходки в планините и разговорите, които бихме могли да провеждаме с децата, ще направят разлика. Надяваме се да събудим същата любов към природата в тях, каквато ние открихме у себе си на тяхната възраст. Ще им разкажем за местата по света, където сме били и нещата, които сме видели. Това ще е един шанс за тези деца да разберат повече за себе си, за България, за планината и за живота.

И така от сега до нашето заминаване остава още месец и нещо, а тепърва започваме да набираме скорост. Приятели, познати, пък и непознати всъщност харесаха идеята и предложиха своята помощ за благотворителната част на проекта. Искаме още веднъж да кажем, че истински оценяваме помощта ви и ви благодарим за това, че ни подкрепяте.
За желаещите да помогнат на благотворителното катерене:

http://www.indiegogo.com/projects/climbing-elbrus-and-ararat-for-charity

или на e-mail

[email protected]

[email protected]

Proposed by Alexandrina Stanikina on June 27, 2013
402

Why vote?

The more votes a cause has, the grater chance it has to become reality.

If you have another idea, share it with us.

Propose A New Cause